пʼятниця, 2 березня 2018 р.

Всесвітній день дикої природи

У цей Всесвітній день дикої природи я закликаю всіх громадян, всі компанії та уряди зіграти свою роль у справі захисту існуючих у нашому світі диких тварин і рослин. Дії кожного з нас будуть визначати долю дикої природи світу. Майбутнє дикої природи знаходиться в наших руках!
З послання Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна 

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН постановила проголосити (резолюція A/RES/68/205) 3 березня Всесвітнім днем дикої природи (World Wildlife Day), з метою підвищити рівень обізнаності широкої громадськості в питаннях дикої фауни і флори. 
Ця подія стала окремою віхою в історії ООН, яка прийняла це рішення. Відтепер в календарі людини є дата, присвячена дикій природі. У тому ж році відзначалося 40 років з дня прийняття іншого важливого документа у сфері захисту природного різноманіття. Називався він Конвенція "Про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою знищення" (CITES). Днем народження документа стало 3 березня 1973 року.  Саме на цій Конференції було запропоновано оголосити 3 березня Всесвітнім Днем дикої природи. З цією пропозицією учасники Конференції звернулися в Організацію Об'єднаних Націй, представивши туди і результати самої Конференції. Участь у Конвенції 1973 року не була обов'язковою, але країни, які її підписали, зобов'язані виконувати умови, прописані в даному документі. Слід зазначити, що учасниками Конвенції є 180 країн, у тому числі й Україна (14 травня 1999 року).
Зараз приблизно 6000 видів тварин і 30 000 видів рослин перебувають під охороною CITES проти надмірної їх експлуатації в результаті міжнародної торгівлі.
Відзначення цього дня сприяє приверненню уваги міжнародної спільноти до надзвичайної цінності дикої природи та її екологічного, генетичного, соціального, економічного, наукового, культурного та рекреаційного значення для забезпечення сталого розвитку та добробуту людини. Цей день покликаний нагадати нам про нагальну потребу посилити боротьбу зі злочинами проти дикої природи, які мають широкомасштабні економічні, екологічні та соціальні наслідки.
Шановні друзі! Давайте не будемо байдужими до світу дикої природу!

Немає коментарів:

Дописати коментар