вівторок, 15 серпня 2017 р.

Людство на Землі живе "в борг"

Група американських екологів (Окленд) за методикою "Global Footprint Network" виміряла поновлювані ресурси Землі, розрахувавши щорічну межу допустимого їх використання. Завдяки даній методиці можна точно розрахувати день у році, з якого планета вже не в змозі відновити спожиті ресурси - і тоді люди починають руйнувати географічне середовище.
"Точка неповернення" все далі і далі відходить від закінчення року. У 1987 році  "межа відновлюваності" припала на 19 грудня, у 2011 році - на 27 вересня, у 2016 році - на 8 серпня, а у 2017 році - на 2 серпня.
"Планета - це не інтернет-магазин із нескінченими запасами товарів. Супермаркет під назвою ЗЕМЛЯ спорожнів, - попереджає Крістоф Реттгерс (молодіжне об’єднання екологів). - Все, що ми споживаємо в цьому році після 2 серпня, вкрадено у майбутніх поколінь. Завдання політиків - не допустити цього". 
За підрахунками вчених потрібно 1,7 планети Земля, щоб задовольнити сучасні потреби людства.
"Якщо ми не зупинимось, то до 2030 року знадобиться вже дві планети, до 2050-го - цілих три", - б’є на сполох Юрген Кірш ("Greenpeace").
Хоча головними адресатами є уряди, але й кожен із нас може зробити невеликий внесок у більш раціональне використання природних ресурсів.
"Кожна людина може сприяти тому, щоб межа відновлюваності пролягала не влітку, а ближче до кінця року. Досить навіть малих справ: не кожного дня їсти м’ясо, купувати екологічні продукти..." - зазначає Андреас Шмідт, представник екологічної ініціативи католицької церкви Німеччини. Інакше, нагадує він, нас чекає сумна доля: "Ми всі просто зникнемо". 
До кінця століття половина біологічних видів може зникнути з лиця Землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар