вівторок, 22 серпня 2017 р.

276 років із дня народження Лаперуза

22 серпня 1741 року народився Жан-Франсуа Гало, граф де Лаперуз, французький мореплавець і дослідник Тихого океану, який очолив навколосвітню подорож, що стартувала 1 серпня 1785 року із Бресту на двох фрегатах.  
Laperouse 1.jpg
Перетнувши Атлантичний океан, експедиція оминула мис Горн, побувала в Чилі, на острові Пасха та Гавайях. Наприкінці червня 1786 року вона прибула до Аляски, де Лаперуз, дослідивши материкову частину, вніс на карту уточнення північно-західного узбережжжя Північної Америки.
Далі експедиція вирушила до Каліфорнії, від якої розпочалася подорож через Тихий океан.
У 1787 році після зупинки у Манілі (Філіппіни) Лаперуз спрямував кораблі до узбережжя Північно-Східної Азії. Обстеживши узбережжя півострова Корея Лаперуз вирушив до Сахаліну (тодішня японська назва Оку-Єсо). Під час плавання відбувалося уточнення східно-азійського узбережжя. Саме тоді було відкрито протоку між Сахаліном і Хоккайдо, яка була названа на честь капітана.
6 вересня 1787 року фрегати "Буссоль" та "Астролябія" зупинилися у Петропавловську (зараз Петропавловськ-Камчатський), звідки були надіслані матеріали досліджень і карти до Франції.30 вересня 1787 року Лаперуз та його команда вирушають на дослідження південно-західної частини Тихого океану. 26 січня 1788 року вони прибули до Сіднея (тоді - британський форт Порт-Джексон), звідки знову були відправлені зібрані матеріали до Парижу. Далі експедиція мала на меті дістатися Нової Каледрнії та Соломонових островів, але в кінці січня 1788 року зв6язок припинився. Тільки у 1964 році нарешті знайдені рештки одного із затонулих фрегатів, які були остаточно ідентифіковані у 2005 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар