неділя, 29 жовтня 2017 р.

До Міжнародного дня Чорного моря

 ...Море дедалі втрачало спокій. Чайки знімались із одиноких берегових скель, припадали грудьми до хвилі і плакали над морем. Море потемніло, змінилось. Дрібні хвилі зливались докупи і, мов брили зеленкуватого скла, непомітно підкрадались до берега, падали на пісок і розбивались на білу піну. Під човном кипіло, клекотіло, шумувало, а він відскакував і плигав, немов нісся кудись на білогривих звірах...
   Вода при березі починала каламутитись і жовкнути; разом з піском хвиля викидала зо дна моря на берег каміння і, тікаючи назад, волокла їх по дну з таким гуркотом, наче там щось велике скреготало зубами й гарчало. Прибій за якої півгодини перескакував через каміння, заливав прибережну смугу.
 ...Монотонний, ритмічний гомін хвиль перейшов у бухання. Спочатку глухе, як важке сапання, а далі сильне і коротке, як далекий стріл гармати. На небі сірим павутинням снували хмари. Розгойдане море, вже брудне і темне, наскакувало на берег і покривало скелі, по яких потому стікали патьоки брудної з піною води.
  ...Над берегом висів солоний туман од дрібних бризків. Каламутне море скаженіло. Вже не хвилі, а буруни вставали на морі, високі, сердиті, з білими гребенями, од яких з луском одривались довгі китиці піни і злітали догори. Буруни йшли невпинно, підбирали під себе зворотні хвилі, перескакували через них і заливали берег, викидаючи на нього дрібний сірий пісок. Скрізь було мокро, поналивано, в берегових ямках лишалась вода.
М. Коцюбинський "На камені"

      31 жовтня 1996 року шість причорноморських країн зібрались і підписали Стратегічний план дій по реабілітації й захисту Чорного моря. За останні кілька десятиліть його стан сильно погіршився в плані екології. Цьому сприяють різноманітні чинники. Сильно впливають на розвиток морського життя постійні промислові викиди, які здійснюються багатьма з країн, які знаходяться в акваторії моря.
     Цей день був заснований для того, щоб звернути увагу людей про необхідність дбайливого ставлення до природи. Тільки це зможе зберегти чистоту та красу моря для наступних поколінь, оскільки береги Чорного моря  є не тільки улюбленим місцем відпочинку людей з різних країн світу, а й домівкою багатьох народів.

Немає коментарів:

Дописати коментар