середа, 4 жовтня 2017 р.

Всесвітній день охорони місць проживання

6 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній день охорони місць проживання. Це свято було засноване в 1979 році в рамках Бернської конвенції про збереження європейської дикої природи і природного середовища проживання. 

Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком у світі все більше територій переходять в розряд сільськогосподарських угідь, пасовищ, піддаються змінам у зв'язку зі зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів та інших об'єктів народного господарства. 

За 19 століть нашої ери на земній кулі зникло 150 видів ссавців, в основному великих, і 139 видів птахів. Кожен зниклий вид — дуже відчутна і непоправна втрата. Нині на Землі під загрозою зникнення знаходяться понад 7 тисяч видів тварин і майже 60 тисяч видів рослин. Щорічно тенденція загрози зникнення зростає для багатьох видів. Зокрема для України показовим є збільшення числа видів, які потрапляють до Червоної книги України. Наприклад, у 1980 році до неї було занесені 85 видів тварин і 151 вид рослин, через 16 років ця кількість збільшилась майже вчетверо, а вже у 2009 році (останнє видання книги) включено 542 види тварин та 826 видів рослин.

Людина навчилася дуже багато чому: вирвалася в космос, долетіла до Місяця, але вона не зможе знову створити тура або стеллерову корову. Все, що зникає в тваринному світі, — зникає назавжди. 

У світі засновані й інші великі екологічні дні — Всесвітній день охорони навколишнього середовища, що відзначається 5 червня, Міжнародний день охорони озонового шару, що відзначається 16 вересня, Всесвітній день тварин, що відзначається 4 жовтня, і інші. 

А 15 вересня 1971 було створено екологічну організацію «Грінпіс». 


Немає коментарів:

Дописати коментар